Semena-bylinky.cz Semena-bylinky.cz
ÚVOD KATALOG AKCE SLEVY SKLADEM AKTUALITY OBCHODNÍ PODMÍNKY KONTAKTY ODKAZY
HL. TEXT
VÝROBCE
ROZMĚR
VARIANTA
Petra Máchová
Adresa
Veleslavínská 2/28
Praha 6
16200
ČR
74860551
nejsme plátci DPH
Telefon 775949911
. .

PEPŘ ČERNÝ

. . .

Plody černého pepře jsou zdrojem jednoho z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných koření na světě. Černý, bílý a zelený pepř pocházejí z druhu Piper nigrum a běžně se používají jako štiplavé koření k dochucení jídla. Černý pepř se také používá v tradiční medicíně, zejména při zažívacích onemocněních. 

Pěstuje se po celých tropech jako komerční plodina. Hlavními producenty jsou Vietnam, Indonésie, Brazílie a Indie.

Černý pepř pochází ze západního Ghátu v Indii, kde divoce roste v horách. Je to popínavá stálezelená rostlina, který dorůstá do výšky 10 m nebo i více. Dožít se může až 60 let.

Jakmile je hlavní stonek založen, roste mnoho bočních výhonků a vytváří huňatý sloup. Rostliny tvoří krátké kořeny, které se připojují k okolním podpěrám.

Listy mají mandlovitý tvar, zužující se u špičky. Nahoře jsou tmavě zelené a lesklé, dole bledě zelené, střídavě uspořádané na stoncích.

Květy rostou ve shlucích podél stonků. Na klasu se vyprodukuje 50 - 150 bělavých až žlutozelených květů.

Plody má pepř kulaté, bobulovité, do průměru 6 mm, zpočátku zelené, ale při dozrávání červené, přičemž každé obsahuje jediné semeno. Na každém klasu má 50–60 plodů, které se sbírají.

Když jsou plody zelené a nezralé, aby se vytvořil zelený pepř, když je plně dospělý, ale stále zelený a lesklý, aby vytvořil černý pepř a když je mírně zralý, aby vytvořil bílý pepř (oddělením slupky zcela zralých bobulí). Černý pepř, bílý pepř a zelený pepř se vyrábějí z plodů Piper nigrum, ale sklízejí se v různých dobách a zpracovávají se odlišně.

Jiné druhy rostlin jsou také známé jako pepř a používají se podobným způsobem jako černý pepř, například indický dlouhý pepř, Piper longum, který má jemnější chuť než černý pepř. Je původem z Barmy a je pěstovanou plodinou v sušších oblastech Indie.
Růžový pepř se získává ze Schinus terebinthifolia (brazilský pepř). 
Sečuánský pepř, běžné koření používané v asijské kuchyni, se získává z druhů Zanthoxylum piperitm.

Z plodů Piper nigrum se vyrábí černý pepř. Toto ostře pálivé koření je jedním z nejdříve známých a nejpoužívanějších koření v dnešním světě. Používá se jako ochucovadlo, zejména do slaných potravin, masových pokrmů, omáček a lehkých jídel. Používá se také jako koření na stůl. Dříve se přidával také do perníků.

Klíčovým producentem černého pepře je Indie. Pepřové kukuřice z Malabar a Tellicherry v indické Kérale jsou zvláště ceněné pro svou chuť a štiplavost.

Černý pepř se také používá k výrobě pepřového oleje a oleoresinu, které se často používají při výrobě polotovarů a někdy také v parfumerii.

Zrnka černého pepře fungují jako léky v medicíně ajurvédy, siddhy a unani v jižní Asii. Nejčastěji se používají jako předkrm a k léčbě problémů spojených s trávicí soustavou, zejména k vymýcení parazitických červů. Některá tradiční použití černého pepře jsou podložena vědeckými důkazy.

V ajurvédské medicíně se černý pepř používá k podpoře trávení, zlepšení chuti k jídlu, léčbě kašle, nachlazení, dýchacích a srdečních potíží, koliky, cukrovky a  chudokrevnosti. Žaludeční potíže, jako je dyspepsie, plynatost, zácpa a průjem, jsou léčeny černým pepřem, který lze mísit s jinými látkami, jako je třeba ricinový olej.

Černý pepř byl připraven ve formě tablet jako lék na choleru a syfilis, někdy v kombinaci s jinými látkami. Používá se také v zubním prášku na bolesti zubů a jako lék na bolest v krku a chrapot se navrhuje infuze černého pepře. Černý pepř lze žvýkat, aby se snížil zánět hrdla.

Externě byl aplikován jako pasta na vředy a na léčbu vypadávání vlasů a některých kožních onemocnění. Má se za to, že pepřový olej zmírňuje svědění. Směs sezamového oleje a práškového černého pepře se doporučuje pro aplikaci na oblasti postižené paralýzou. Černý pepř byl podáván inhalací pacientům v komatu. Rovněž se předpokládá, že je užitečný proti hepatitidě, poruchám močení a reprodukce. V medicíně Ayurveda a Siddha se k léčbě některých očních chorob aplikuje pasta vyrobená z bílého pepře.

V medicíně Unani byl černý pepř popsán jako afrodiziakum a jako lék na zmírnění koliky. Přípravek s názvem „jawa rishai thurush“ se skládá z pepře, zázvoru, soli, citronové šťávy a máty. Byl předepsán ke zmírnění zažívacích potíží a kyselosti žaludku.

Západní medicína
Černý pepř obsahuje sloučeniny zvané alkaloidy. Jedním z nich je piperin, o kterém se uvádí, že působí jako depresor centrálního nervového systému a má snižovat  horečku, ulevovat od bolesti a má protizánětlivé a insekticidní účinky. Některé experimenty naznačují, že černý pepř a jeho složka piperin mohou mít potenciál při léčbě vitiligo (ztráta kožního pigmentu), protože pomáhá zvyšovat pigmentaci pokožky.

Uvádí se také, že černý pepř má antioxidační vlastnosti.

Pěstování
Černý pepř je tropická rostlina s atraktivními listy mandlového tvaru, kterou je třeba pěstovat uvnitř v mírných oblastech. S trpělivostí ji lze pěstovat jako pokojovou rostlinu k produkci pepřových zrn (i když rostlinám musí být několik let, než plodí).

Šíření je obvykle semenem. Rostliny nejsou nepřiměřeně ovlivněny škůdci nebo chorobami (dokonce i mšice nemají rádi chuť listů).

Semena pepřovníku najdete zde.

 

"Správná" pepřová omáčka ke steakům

 30 g másla, 2 lžíce nakládaného zeleného pepře, 3 cl brandy, 300 ml silného hovězího vývaru, 150 ml smetany, sůl

Máslo rozpustíme na pánvi a přidáme pepř. Část pepře trochu rozmačkneme. Potom přidáme brandy, můžeme oflambovat, ale nemusíme. Necháme alkohol vyvařit. Po vyvaření přidáme vývar a počkáme až se omáčka trochu zahustí. Poté vlijeme smetanu a zahříváme do zhoustnutí. Ochutnáme a v případě potřeby osolíme. Po vypnutí sporáku přidáme kostičku másla na zjemnění a necháme rozpustit.

Dobrou chuť.

.
zaregistrujte se
LOGIN
HESLO
trvalé přihlášení
zapomněli jste heslo ?
KOŠÍK JE PRÁZDNÝ
TIP Při objednávce zboží nad 499,00 Kč bude odeslání objednávky ZDARMA
Ovoce a zelenina jsou plné živin a antioxidantů, takže není divu, že odborníci doporučují jíst spoustu ovoce a zeleniny. V dnešní době nabízejí supermarkety širokou škálu možností, ale přemýšleli jste někdy o pěstování své vlastní? Zde je deset důvodů, proč byste si měli pěstovat ovoce a zeleninu sami.
Každý kdo má doma velkou bylinkovou zahradu ví, že kolikrát nejde veškeré druhy ani tolikrát použít, kolikrát byste chtěli. Mnoho bylinek se dá ale využít na domácí bylinkovou sůl. Tuto sůl můžete použít jako praktický vánoční dárek....
Plody černého pepře jsou zdrojem jednoho z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných koření na světě. Černý, bílý a zelený pepř pocházejí z druhu Piper nigrum a běžně se používají jako štiplavé koření k dochucení jídla. Černý pepř se také používá v tradiční medicíně, zejména při zažívacích onemocněních.
Probuďte se zdravě s vitamínovými smoothies Základními ingrediencemi smoothies jsou obvykle zelenina nebo ovoce, což z nich dělá zdravé a osvěžující nápoje. Zejména děti si mohou pochutnat na lahodném ovocném smoothie. A to nejlepší: Lze ho připravit v mixéru během chvilky a ušetříte spoustu času. Zkus to nyní:
Paulownia je krásný strom na pohled který za krásného slunečného dne zkrášlí vaší zahradu. A pokud nemáte zvlášť pěstitelské schopnosti, je to ideální volba, která dokáže odolat nejrůznějším podmínkám, od sucha po chladné zimy. Pokud chcete vyzkoušet pěstování vlastní Paulownie, nakupujte ještě dnes v našem eshopu semena Paulownie.