Semena-bylinky.cz Semena-bylinky.cz
ÚVOD KATALOG SLEVY SKLADEM AKTUALITY OBCHODNÍ PODMÍNKY KONTAKTY ODKAZY
HL. TEXT
VÝROBCE
ROZMĚR
VARIANTA
Petra Máchová
Adresa
Veleslavínská 2/28
Praha 6
16200
ČR
74860551
nejsme plátci DPH
Telefon 775949911
. .

BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ

. . .

Brutnák – bylinka, která se může vysévat i na podzim

Brutnák lékařský, latinsky Borago officinalis pochází ze Středního východu. Zásluhou Římanů se rozšířil až do Anglie. Za čas však v Evropě zplaněl.
Brutnák je jednoletá velmi statná bylina s chlupatými šedozelenými listy a krásnými jasně fialovými květy.

Jeho semena snesou i velký mráz a přežijí většinu zim, proto můžete brutnák vysévat i na podzim a již v květnu se těšit z jeho květů. Jinak se tato bylina vysévá časně z jara do půdy udržující vlhkost. Brutnák pak pokvete od konce června do podzimu.

Brutnák, nebo-li okurkové koření jak se mu říká v holandštině, se masově vysévá speciálně v zahradách. Jeho květy produkují mnoho nektaru, který vábí mnoho čmeláků a včel.
Léčebně se používají vrcholky rostliny těsně před květem. Z čerstvých se vaří čaj nebo se přidávají do mléka.

Říká se, že brutnák působí proti psychické skleslosti, zahání melancholii a dodává odvahy. Je to povzbuzující koření působící proti bušení srdce. Často se taky přidává do homeopatických léků.

Lahůdkou je brutnák také pro lidi, ale dnes je jeho použití v kuchyni hodně omezené. Květy se používají jako ozdoba do salátů a polévek pro dodání poživatelného akcentu nebo se zamrazují do kostiček ledu. Kandované se používají jako originální ozdoba na dezerty. Při kandování potřete květy klovatinou smíchanou s růžovou vodou. Poté ponořte do cukru a sušte na drátěných rámech.

Mladé, nadrobno nakrájené listy brutnáku se přidávají do salátů a nápojů, kterým dodávají osvěžující okurkovou chuť. Tepelnou úpravou se tato chuť ztrácí. Těsně před podáváním se brutnák přidává také do polévek. V Německu se přidávají listy do vývaru a k dušenému masu a asiaté z nich připravují výborné závitky.

Krémová polévka s brutnákem

1 cibule
2 lžíce másla
700 ml drůbežího vývaru
150 g listů brunáku
400 g brambor
200 ml smetany
sůl, muškátový květ

Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme na rozpuštěném másle dosklovata. Zalijeme vývarem a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Až se začne polévka vařit přidáme 120 g nasekaných listů brutnáku, zakryjeme poklicí a vaříme dokud brambory nezměknou na mírném ohni. Poté polévku rozmixujeme. Přidáme sůl, muškátový květ a smetanu. Polévku již nevaříme, jen prohřejeme. Nakonec přidáme zbylých 30 g nasekaných listů brutnáku.

Dobrou chuť…

.
zaregistrujte se
LOGIN
HESLO
trvalé přihlášení
zapomněli jste heslo ?
KOŠÍK JE PRÁZDNÝ
TIP Při objednávce zboží nad 499,00 Kč bude odeslání objednávky ZDARMA
I když vlastníte pouze malý balkon, nemusíte se bez tohoto potěšení obejít. Ale které rostliny jsou ty správné, když je omezený prostor? Čtěte zde...
...nakoupíte zde.
Plody černého pepře jsou zdrojem jednoho z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných koření na světě. Černý, bílý a zelený pepř pocházejí z druhu Piper nigrum a běžně se používají jako štiplavé koření k dochucení jídla. Černý pepř se také používá v tradiční medicíně, zejména při zažívacích onemocněních.
Papriky a chilli papričky patří mezi zeleninu, která k růstu potřebuje hodně tepla a světla. Proto je většina odrůd nejlepší pěstovat ve skleníku. Více čtěte zde...
Paulownia je krásný strom na pohled který za krásného slunečného dne zkrášlí vaší zahradu. A pokud nemáte zvlášť pěstitelské schopnosti, je to ideální volba, která dokáže odolat nejrůznějším podmínkám, od sucha po chladné zimy. Pokud chcete vyzkoušet pěstování vlastní Paulownie, nakupujte ještě dnes v našem eshopu semena Paulownie.